Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε, στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 31η Tactical Air Base (TAB), της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας (PLAF), στο πλαίσιο διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού και η αύξηση της κοινής εμπειρίας στην υποστήριξη και εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων. Εκτελέσθηκαν αποστολές Dissimilar Basic Fighting Maneuvers (DBFM), Dissimilar Air Combat Training (DACT), Offensive - Defensive Counter Air (OCA-DCA) και Composite Air Operations (COMAO).
Η ΠΑ συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και Οπλικών Συστημάτων Αεράμυνας, ενώ η 31η TAB με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο εξήντα επτά (67) ατόμων.
Κοινές ικανότητες με τα Advanced Fighting Falcon
Η συνεργασία μεταξύ 31ης ΤΑΒ και 335Μ ήταν στενή καθώς και οι δύο επιχειρούν με μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced, τα οποία αποτελούν τη πλέον εξελιγμένη έκδοση του τύπου διεθνώς (εκτός των Block 60 των ΗΑΕ με ραντάρ AESA).
Τα πολωνικά μαχητικά ήρθαν στην Ελλάδα φορώντας τις σύμμορφες δεξαμενές CFT που προσφέρουν αυξημένη εμβέλεια και αυτονομία ενώ ορισμένα εξ αυτών φέρανε το ατρακτήδιο σκόπευσης AN/AAQ-33 SNIPER Advanced Targeting Pod (ATP), της Lockheed Martin.
Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στοχοποίησης και εγκλωβισμού στόχων εδάφους και αέρος συγκριτικά με το ατρακτήδιο σκόπευσης του συστήματος LANTIRN, το οποίο χρησιμοποιεί η 335Μ σε αποστολές κρούσης με κατευθυνόμενες βόμβες με λέιζερ GBU-16/24.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο τύποι είναι πιστοποιημένοι για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών GBU-31 JDAM και AGM-154 JSOW, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των Stand Off όπλων και προσφέρουν τη δυνατότητα προσβολής στόχων με αυτόνομη καθοδήγηση και υψηλή ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις!
Εναέρια μάχη - ανταλλαγή δεδομένων
Όπως προαναφέρθηκε δόθηκε έμφαση σε τακτικές εναέριας μάχης στις οποίες οι χειριστές της ΠΑ διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία και ικανότητες από το περιβάλλον επιχειρήσεων στο Αιγαίο, εντάσσοντας τους Πολωνούς χειριστές σταδιακά σε πολύπλοκα σενάρια 2Vs2 και 2 Vs4 τόσο σε εμπλοκές BVR με βλήματα ΑΙΜ-120C5, όσο και σε κλειστές εμπλοκές με χρήση βλημάτων AIM-2000 IRIS-T και σκοπευτικά επί κάσκας JHMCS για τους χειριστές.
Αντίστοιχα τα πολωνικά Block 52+ Advanced χρησιμοποιούν το συνδυασμό JHMCS με βλήματα ΑΙΜ-9Χ Sidewinder (που διαθέτει και η τουρκική ΠΑ) ενώ και οι δύο τύποι είναι εφοδιασμένοι με τερματικά του συστήματος MIDS για ανταλλαγή δεδομένων μέσω ζεύξης Link 16.
Η ικανότητα ανταλλαγής δεδομένων αναβάθμισε τα σενάρια Μικτών Αεροπορικών Επιχειρήσεων COMMAO όπου μαχητικά της 31ης TAB είχαν κοινή «εικόνα» και αντάλλασαν δεδομένα με μαχητικά της 335Μ, εμπλουτίζοντας την αντίληψη τακτικής κατάστασης σε σύνθετα σενάρια εμπλοκών, με αντιπάλους μαχητικά άλλων Μοιρών μαχητικών της ΠΑ από Σούδα, Τανάγρα, Αγχίαλο και Λάρισα!
Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας, σχεδιασμού και εκτέλεσης επιχειρήσεων, βασίζοται σε νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες και για τις δύο πλευρές, γεγονός που διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των χειριστών.
Επίσης σε ότι αφορά την επίγειο εξυπηρέτηση και τεχνική υποστήριξη, ισχύουν ανάλογα πλεονεκτήματα από την ομοιογένεια του υλικού.
Χωρίς αμφιβολία η εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ με τους πολωνούς συναδέλφους τους, αποτέλεσε μια άριστη ευκαιρία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, ενώ μέγιστη είναι η αποκόμιση πολύτιμων συμπερασμάτων για τις επιχειρησιακές δυνατότητες - τόσο για το ιπτάμενο προσωπικό όσο και για τα πτητικά μέσα που διαθέτουν και οι δύο πλευρές.
Μήνυμα ισχύος ανεξαρτήτως των συγκυριών
Η συνεκπαίδευση αυτή θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενισχύει κατά γενική ομολογία το - υψηλού επιπέδου - διεθνές προφίλ συνεργασιών με νατοϊκές αεροπορικές δυνάμεις, ενώ ταυτοχρόνως η ΠΑ πετυχαίνει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Όπως επισημαίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, οι συνεργασίες αυτής της μορφής, επιτρέπουν στην ΠΑ να αποκομίσει οφέλη που μεταφράζονται σε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ εκπαίδευση χειριστών με ΥΨΗΛΟ ΚΥΡΟΣ που επιβεβαιώνουν οτι η ΠΑ είναι μια τις πλέον ικανές αεροπορικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ.
Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα έρχεται ως συνέχεια της στενής συνεργασίας μεταξύ ΠΑ και Πολωνικής Αεροπορίας (με ανάλογες συνεκπαιδεύσεις που έχουν λάβει χώρα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα), ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε σε περίοδο δυσμενών εξελίξεων, γεγονός όμως που ουδόλως επηρέασε την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης.
Με τον τρόπο αυτό εκτός από ισχυρό μήνυμα ικανότητας και αποτροπής σε φίλους και εχθρούς, η ΠΑ αποτέλεσε και τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας, έτοιμη να εκτελέσει την αποστολή της ανεξάρτητα των παροδικών δύσκολων συγκυριών που δεν μειώνουν στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ισχύ της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου