Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας ιδρύθηκε με την υπ΄αριθμ. 34335 Φ.101.4 Απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος στις 23 Ιουλίου 2009 (Αρ.ΦΕΚ 1518 τ.Β’) ύστερα από αίτημα του τότε Δήμου Σαγίαδας και τέθηκε σε λειτουργία την 16η Μαΐου 2010.
.

.
Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, έχει τομέα ευθύνης την Δημοτική Ενότητα Σαγιάδας του καλλικρατικού Δήμου Φιλιατών που πρόεκυψε μετά την συνένωση των Δήμων Σαγιάδας & Φιλιατών και επεμβαίνει σε όλων των ειδών τα συμβάντα (αστικές πυρκαγιές, δασικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, απεγκλωβισμοί ανθρώπων, πλημμύρες, κ.α.).
Επιχειρησιακά καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή με αρκετά αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης και διάσωσης λόγω και της μεγάλης απόστασης από την Π.Υ. Ηγουμενίτσας και το Π.Κ. Φιλιατών (άνω των 20 χλμ). Η πλούσια πανίδα της περιοχής καθώς και η μεγάλη κίνηση προς το νέο τελωνείο στα ελληνοαλβανικά σύνορα (όπου μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών φορτίων με επικίνδυνα υλικά) αλλά και η τουριστική κίνηση προς το ιστορικό λιμάνι της Σαγιάδας είναι μερικά από τα στοιχειά που κάνουν απαραίτητη την παρουσία της Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να είναι ενισχυμένη η προστασία της ευρύτερης περιοχής με την άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε συμβάν (δασικές/αστικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, θεομηνίες, σεισμοί, πρώτες βοήθειες κοκ) μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις, ιδιαίτερα και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 όπου απειλήθηκαν και σπίτια στην περιοχή.



Συνολικά, η Δημοτική Ενότητα Σαγιάδας καλύπτει εδαφική έκταση και οικισμούς που διατρέχουν, κατά τη θερινή κυρίως περίοδο, αυξημένο κίνδυνο προσβολή από δασικές και χορτολιβαδικές πυρκαγιές που εισέρχονται στον ελλαδικό χώρο από το γειτονικό κράτος και πλήττουν, το φυσικό κάλος της περιοχής, τις αγροτικές καλλιέργειες και την τοπική κοινωνία και οικονομία γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής (εκβολές ποταμού Καλαμά) υπάγεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Σήμερα, στο κλιμάκιο υπηρετούν 15 εθελοντές πυροσβέστες (10 μάχιμοι και 5 οδηγοί), εκ των οποίων ο ένας εκτελεί τα καθήκοντα του Προϊσταμένου του Κλιμακίου. Διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα τύπου Pickup 4x4 (800 λίτρων νερού και 50 λίτρων αφρού) και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Διεύθυνση: Επαρχιακή Οδός Σαγιάδας - Φιλιατών, Σαγιάδα Θεσπρωτίας Τ.Κ.
Τηλέφωνο: 26640 51166
Προϊστάμενος: Εθ. Πυροσβέστης Διογένης Λιούτσης (6974 046 048)

Λίγα λόγια για την περιοχή...
Η Σαγιάδα βρίσκεται στα Β.Δ του Ν. Θεσπρωτίας (τελευταίο χωριό πριν από τα σύνορα) απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας. Απέχει 23 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και καταλαμβάνει την παράλια - πεδινή και λοφώδη - περιοχή βόρεια των παλιών εκβολών του ποταμού Καλαμά και εκτείνεται μέχρι την ελληνοαλβανική μεθόριο.


.
Το 1479, η Σαγιάδα περνάει οριστικά στην κυριαρχία των Τούρκων. Τότε η περιοχή μετατράπηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της δυτικής Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης δίπλα στην Κέρκυρα, μέσω της οποίας διακινούνταν ο κύριος όγκος του Βενετικού εμπορίου. Μάλιστα στη Σαγιάδα είχε ιδρυθεί και Γαλλικό προξενείο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη Σαγιάδα έλαβε χώρα η συνάντηση του Αλή Πασά με τον Ναπολέοντα και τους Γάλλους διπλωμάτες. Με την πτώση του Αλή περνάει στα χέρια του σουλτάνου, και στα 1823 ο οικισμός πάνω στο βουνό καταστρέφεται από μεγάλο σεισμό. Δεύτερος σεισμός στα 1872 που κράτησε πάνω από ένα μήνα κατέστρεψε εντελώς τον οικισμό.Το 1912 απελευθερώνεται από τον Ελληνικό στρατό (μεγάλη βοήθεια στην εθνική υπόθεση πρόσφερε ο Σαγιαδινός Γρηγόριος Τσόγκας που αργότερα έγινε βουλευτής).

Το 1943 οι Γερμανοί μαζί με τους Αλβανοτσάμηδες του γειτονικού μουσουλμανικού χωριού Λιόψη, έκαψαν το χωριό και οι κάτοικοί του σκορπίστηκαν στα χωριά προς τα βόρεια ενώ όταν τέλειωσε ο πόλεμος οδηγήθηκαν από το στρατό στην Κέρκυρα για την περίοδο του εμφύλιου. Γύρισαν λίγο πριν τη λήξη τους αλλά δεν τους επέτρεψαν να κατοικήσουν στο παλιό χωριό αλλά σε καλύβες στην παραλία. Από το 1950 με πυρήνα λίγα σπίτια που φτιάχτηκαν από το κράτος, δημιουργήθηκε το καινούριο χωριό κοντά στη θάλασσα και τον κάμπο που από τα χέρια των Αλβανοτσάμηδων πέρασε σ’ αυτούς και άλλους πρόσφυγες από την Ήπειρο.

Σήμερα, η Σαγιάδα είναι ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της Θεσπρωτίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσφέρει στους επισκέπτες του ήσυχες διακοπές κοντά στη φύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι λάτρεις των ταξιδιών προτιμούν τη Σαγιάδα για τις καλοκαιρινές κυρίως διακοπές τους, καθώς διαθέτει πανέμορφες ακρογιαλιές και ειδυλλιακά τοπία. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το Στροβίλι ήταν η παλιά Σαγιάδα, που κατέστρεψαν οι Τούρκοι κι ανάγκασαν τις γυναίκες να πέσουν στη θάλασσα, όπου λέγεται στέκουν ως σήμερα στο βυθό μαρμαρωμένες. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμός της Θεσπρωτίας, που αξίζει να γνωρίζετε και να περάσετε τις καλοκαιρινές ή τις χειμερινές σας διακοπές απολαμβάνοντας την ηρεμία της ηπειρωτικής υπαίθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου