Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΕΔΕ: Η «αυτοθυσία» σκότωσε τον αρχιπυροσβέστη Μ.Μάντζιο|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Κανένα πρόβλημα δεν εντοπίζει και καμία ευθύνη δεν καταλογίζει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) της Πυροσβεστικής για τον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο Αττικής στις 12 Σεπτεμβρίου 2014. Στο περιστατικό αυτό έχασε τη ζωή της και μία 44χρονη.
Εφαρμόστηκε η «πυροσβεστική τέχνη», αναφέρεται στο πόρισμα για το περιστατικό στο Παλαιό Φάληρο το 2014 – Για ΕΔΕ με 24 κενά μιλάει η οικογένεια

Παρά τη σειρά αναφορών και καταγγελιών πυροσβεστών για σειρά ελλείψεων, λανθασμένων κινήσεων και κακής συνεννόησης των στελεχών της Πυροσβεστικής το πόρισμα της ΕΔΕ αποδίδει τον θάνατο του 33χρονου πυροσβέστη μόνο στην αυτοθυσία και στην αυταπάρνησή του. Η πλευρά της οικογένειάς του μιλάει όμως για «προφανή προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, οι οποίες αφορούν μάλιστα ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος».

Οι καταγγελίες
Ο αρχιπυροσβέστης εγκλωβίστηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να διασώσει τη 44χρονη και άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος. Τις επόμενες ημέρες του συμβάντος έγιναν καταγγελίες για προβληματικές φιάλες οξυγόνου, για καθυστέρηση στην άφιξη του κλιμακοφόρου οχήματος, για σύγχυση στις κινήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ενώ προσδιορίστηκε απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στο εγχείρημα απεγκλωβισμού. Επίσης υπήρξαν καταγγελίες για αλλοίωση εγγράφων και εσκεμμένη αλλαγή χρονικών ενδείξεων για την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων το μοιραίο βράδυ, έτσι ώστε να δοθεί η εικόνα πως οι δυνάμεις έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς 25 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνέβη.
Ενδεικτική της «σύγχυσης» που επικράτησε είναι η κατάθεση ενός πυροσβέστη που συμμετείχε στην κατάσβεση, ο οποίος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που έμειναν χωρίς επικεφαλής (σ.σ.: εννοώντας τον αρχιπυροσβέστη Μάντζιο Ματθαίο) δεν υπήρχε συντονισμός, επικράτησε σύγχυση και δεν ελήφθη εγκαίρως κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να σωθεί ο Μάντζιος», ενώ συνεχίζοντας καταθέτει ότι «ο Μάντζιος είχε βγει στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και είχε ενημερώσει μέσω ασυρμάτου για το σημείο και την κατάσταση που βρισκόταν, αυτοί που τον άκουσαν προφανώς και δεν ενήργησαν σωστά για να τον βγάλουν από εκεί σύντομα».
Σε παρόμοιου τύπου καταγγελίες προχωρούν και άλλοι πυροσβέστες. Στη σελίδα 29 της ΕΔΕ ένας συνάδελφός τους σημειώνει ότι «δεν υπήρχε επικεφαλής να συντονίζει τις δυνάμεις με σκοπό τη διάσωση του 33χρονου πυροσβέστη». Ενοικος διαμερίσματος κατέθεσε επίσης ότι δεν είχε εμφανιστεί κάποιος αξιωματικός τον οποίο να ακούσει να συντονίζει το έργο της Πυροσβεστικής και ότι το κλιμακοφόρο όχημα έφτασε περίπου δυόμισι ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.
Ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος
Το πόρισμα
Λόγω αυτών των καταγγελλομένων ελλείψεων και της ολιγωρίας η Εισαγγελία είχε ασκήσει διώξεις κατ’ αγνώστων για τον θάνατο του 33χρονου αρχιπυροσβέστη. Ωστόσο στο πόρισμα της Πυροσβεστικής (όπου συμπεριελήφθησαν και οι παραπάνω καταθέσεις) εμφανίζεται άλλη θεώρηση των ζητημάτων και γίνεται επίκληση της «πυροσβεστικής τέχνης».
Οπως σημειώνεται, «για τον θάνατό του ευθύνη δεν φέρει κανένας πυροσβεστικός υπάλληλος, καθώς όλο το εμπλεκόμενο πυροσβεστικό προσωπικό τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε τακτικό επίπεδο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε σχέση με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο του συμβάντος και εκτέλεσε πλήρως το καθήκον του και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με την πυροσβεστική τέχνη, τους κανονισμούς και τις διαταγές της υπηρεσίας».
Στο πόρισμα δηλώνεται χωρίς περαιτέρω ανάλυση ή απόδειξη ότι το ζήτημα της πλήρωσης της φιάλης οξυγόνου δεν υφίσταται, ούτε και οποιαδήποτε άλλη τεχνική έλλειψη. Οσον αφορά την αλλοίωση εγγράφων για την αλλαγή του χρόνου άφιξης των πυροσβεστικών δυνάμεων αποδέχεται ότι «πράγματι συνέβη». Ωστόσο διαπιστώνεται ο ισχυρισμός ότι «δεν ενήργησαν με δόλο ή σκοπιμότητα για τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση στοιχείων, αφού ακολουθούσαν πάγια πρακτική προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις και από τις σχετικές καταγραφές του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής».

Ποινικές διώξεις και… αρχειοθέτηση
Σημειώνεται πάντως ότι ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης εντοπίζει στην ΕΔΕ 24 σημεία απ’ όπου προκύπτουν ευθύνες για τα στελέχη της Πυροσβεστικής που ασχολήθηκαν με το περιστατικό του Παλαιού Φαλήρου. Σε σχετική έκθεση επισημαίνει ότι ο αξιωματικός που διενήργησε τον σχετικό εσωτερικό έλεγχο στην Πυροσβεστική θα έπρεπε να δηλώσει «κώλυμα», αφού στον τομέα ελέγχου του ήταν προϊστάμενοί του αξιωματικοί που ελέγχονταν για το περιστατικό αυτό.
Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του 33χρονου πυροσβέστη, δικηγόρος Αθηνών κ. Αντώνης Φούσας, σημειώνει «ενώ από ποινικής πλευράς για την υπόθεση αυτή έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργήθηκε σχετική ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας εισηγείται να τεθεί στο αρχείο. Από τη μελέτη ωστόσο του συνόλου της ΕΔΕ προκύπτει σαφέστατα πνεύμα συγκάλυψης των υπευθύνων, κάτι που είναι απαράδεκτο και έρχεται σε αντίθεση με την ασκηθείσα ποινική δίωξη».

*του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου