Τρίτη 5 Απριλίου 2016

«ΜΚΟ και αντιεξουσιαστές «κρατάνε» πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη»!


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΣΚΑ
Για ανεξέλικτη κατάσταση και για… ΜΚΟ που αλωνίζουν στην Ειδομένη, κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος στο δήμο Παιονίας Κώστας Μεμετζής. «Έχουν γίνει κράτος εν κράτει. Αυτοί είναι που δεν αφήνουν τους μετανάστες να φύγουν. Κάθε μέρα βγάζουν και μία διαφορετική μέθοδο- διαδρομή για να τους περάσουν από τα σύνορα. Μέσα σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εδώ, βρίσκονται και πολλοί Έλληνες αναρχικοί του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που παρακινούν πρόσφυγες και μετανάστες να διαμαρτυρηθούν, είτε κλείνοντας δρόμους είτε τις σιδηροδρομικές γραμμές. Όταν έκλεισε από πρόσφυγες και μετανάστες η ΠΑΘΕ και ο κεντρικός άξονας του Κιλκίς, αυτοί τους οργάνωσαν δίνοντάς τους ακόμη και σκηνές για να τις στήσουν πάνω στο δρόμο», αποκαλύπτει στην Karfitsa ο κ. Μεμετζής.

Ο κ. Μεμετζής εδώ και είκοσι μήνες έχει αναλάβει τη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Φωτισμού, Περιβάλλοντος και Πρασίνου στο δήμο Παιονίας, ενώ λόγο της κρισιμότητας της κατάστασης με απόφαση του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη, ορίστηκε και ως αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες τα θέματα Μεταναστών και Προσφύγων. «Αυτή τη στιγμή οι ΜΚΟ στην περιοχή είναι τελείως ανεξέλεγκτες. Δε ξέρουμε ούτε καν τον αριθμό τους, ούτε εμείς ούτε η αστυνομία. Σίγουρα υπερβαίνουν τις 18. Εδώ και μια βδομάδα γίνεται χαμός! Έχουν έρθει πάρα πολλοί ξένοι από Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία, Αμερική που δε ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτές», καταγγέλλει ο κ. Μεμετζής. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν και οι καταγεγραμμένες ΜΚΟ, το έργο των οποίων είναι σημαντικό. «Είναι οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Praksis, η Δράση, η Μετάδραση, οι Αλληλέγγυοι που βοηθάνε πραγματικά στην περιοχή και προσφέρουν έργο από εκεί και πέρα όμως επικρατεί το απόλυτο χάος». Όπως λέει: «υπάρχουν μέλη ξένων ΜΚΟ που έχουν νοικιάσει κτήματα στο Μικρόδασος, ένα χωριό 7 χλμ μακριά από την Ειδομένη, όπου μένουν σε ένα σπίτι 50 και 60 άτομα, μαγειρεύουν σε καζάνια και ταΐζουν τον κόσμο που είναι στους δρόμους. Με αυτό τον τρόπο, κρατάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή, γεμίζοντας τους με ελπίδες πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Έτσι τους αποτρέπουν από το να μεταβούν στις οργανωμένες δομές».

«Άδειασε σε 24 ώρες»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς όπου «δεν υπάρχει καμία ΜΚΟ. Είναι ο στρατός και ο δήμος που συνεπικουρεί. Εκεί μπαίνει μέσα μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού και η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες». Ο κ. Μεμετζής εκφράζει την προσωπική του άποψη για το «άδειασμα» της Ειδομένης, αναφέροντας ότι: «αν φύγουν οι ΜΚΟ για 12 ώρες δε θα μείνει κανένας επάνω και αυτό γιατί οι ΜΚΟ είναι αυτές που τους συντηρούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αν μπορέσει η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της θα καθαρίσει η περιοχή. Την προηγούμενη φορά που είχαμε εδώ 12.000 άτομα, ήμουνα παρόν. Έβγαλε οι αστυνομία όλες της ΜΚΟ, απαγορεύοντάς τους την είσοδο και μέσα σε 24 ώρες άδειασε η Ειδομένη».

«Όταν άρχισαν να εξεγείρονται οι μετανάστες και να γίνονται διάφορα επεισόδια, αρκετές ΜΚΟ έφυγαν από την Ειδομένη. Μάλιστα, οι ίδιοι οι μετανάστες είναι αυτοί που τους έδιωξαν, προειδοποιώντας τους ότι θα διαμαρτυρηθούν με ακραίους τρόπους. Μη ξεχνάμε πως πριν από λίγες μέρες ένας μετανάστες περιλούστηκε με βενζίνη για να καεί ζωντανός. Είναι λογικό να επικρατήσει ο φόβος στους εθελοντές, βέβαια μετά από 24 ώρες οι ΜΚΟ επέστρεψαν», σημειώνει ο κ. Μεμετζής. Ο ίδιος αναφέρει πως η κατάσταση μπορεί να μην εξίσου έκρυθμη όπως στον Πειραιά, όπου έχουν σημειωθεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις και διακίνηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Όμως περιγράφει ότι: «υπάρχουν διαφορετικές εθνικότητες στην Ειδομένη και χτυπιούνται μεταξύ τους. Κάποιοι αρπάζουν αγαθά και προϊόντα που φτάνουν από εθελοντές, στήνουν πάγκους και τα πουλάνε. Από κονσέρβες μέχρι τσιγάρα και μπύρες, μέσα στη μέρα για παράδειγμα είναι εμφανές πως κάποιοι είναι μεθυσμένοι. Από την άλλη στη Νέα Καβάλα που υπάρχουν μόνο Σύριοι και κάποιοι Ιρακινοί, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα».

Επιστολή στον Τόσκα

Όπως αποκαλύπτει στην Karfitsa ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα «για να κάνει το αυτονόητο η αστυνομία. Έχουμε κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Δε μπορεί να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή ή το δρόμο πέντε- δέκα άτομα. Όταν έκλειναν τους δρόμους οι αγρότες τους έστελναν στο αυτόφωρο, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τους ξένους», λέει. Ο ίδιος σημειώνει πως αυτό που ζητά είναι: «να δουλέψει η ασφάλεια και να διώξει όλους εκείνους που προκαλούν εντάσεις και φασαρίες. Η αστυνομία δε μπορεί να είναι θεατής, έχουμε αρχίσει πλέον να νιώθουμε ανασφαλείς. Δε μπορεί να μη σέβονται τους κανόνες ενός κράτους και να επιβάλλουν τους δικούς τους», τονίζει. Ο κ. Γκουνετνούδης περιγράφει πως «ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχουν άτομα που τους παρακινούν και τους υποκινούν να αντιδράσουν. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και Έλληνες. Στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω πρόκειται για αναρχικά στοιχεία και άτομα από το χώρο του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή). Η αστυνομία πρέπει να βρει αυτά τα άτομα και να τα διώξει από την Ειδομένη».

Βγήκαν μαχαίρια…

Με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη να ξεπερνά τις 11.000, η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι. Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, ξέσπασε καβγάς μεταξύ τους με έναν εξ αυτών να βγάζει μαχαίρι για να επιτεθεί σε κάποιον άλλον. Ένας από τους εθελοντές που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να σταματήσει τον καβγά πριν συμβούν τα χειρότερα, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρακολουθούσαν έντρομοι τη σκηνή.«Περιστατικά όπου πρόσφυγες και μετανάστες πιάνονται στα χέρια μεταξύ τους είχαμε και στο παρελθόν. Μικροσυγκρούσεις σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι αγανακτισμένοι και κάνουν σπασμωδικές, αψυχολόγητες κινήσεις», λέει ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών με τα ΜΑΤ. Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή που έχουν κλείσει πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και μέρες. Μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Ο νεαρότερος κοινοτικός σύμβουλος στη χώρα

Ο Κώστας Μεμετζής σήμερα είναι 49 χρονών και ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση από 23 ετών. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη 20 ετών και έναν γιο 17. «Εκλέχτηκα ο πιο μικρός ηλικιακά, κοινοτικός σύμβουλος σε ολόκληρη την Ελλάδα στα 23 μου. Ήμουν αντιπρόεδρος στην κοινότητα Ευρωπού, για επτά χρόνια διετέλεσα πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Ευρωπού, στη συνέχεια για ένα χρόνο ήμουν αντιδήμαρχος στο δήμο Ευρωπού, για τέσσερα χρόνια βρέθηκα στην αντιπολίτευση στον Καλλικρατικό πια δήμο Παιονίας και πριν από 20 μήνες εκλέχτηκα αντιδήμαρχος στο δήμο Παινονίας»,λέει. Ο κ.Μεμετζής είναι απόφοιτος λυκείου. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε για δύο χρόνια ως υπάλληλος γραφείου, για 15 χρόνια υπήρξε μηχανικός πλεκτηρίου και τα τελευταία 14 χρόνια είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στον Ευρωπό Κιλκίς.

Της Έλενας Καραβασίλη
karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου