Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Επαφές Τόσκα στο Λονδίνο με έμφαση στην αστυνόμευση πόλεων

Με σκοπό να συζητήσει θέματα τήρησης της δημόσιας τάξης και πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως επίσης να πάρει μια εικόνα για το βρετανικό μοντέλο αστυνόμευσης πόλεων βρέθηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού-αστραπή», που διήρκεσε περίπου 24 ώρες, ο κ. Τόσκας έγινε δεκτός από την αρμόδια για τη δημόσια τάξη Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ και στη συνέχεια από τον Υφυπουργό Ασφαλείας Μπεν Γουάλας.

Ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές για τις επαφές του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η Βρετανία έχει τεράστια εμπειρία στην αστυνόμευση πόλεων και ότι με τις συναντήσεις του είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το μοντέλο αστυνόμευσης και να αντλήσει ιδέες για πιθανή προσαρμογή στοιχείων του στα ελληνικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόσκας τάχθηκε υπέρ των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα μελών των εθνοτικών μειονοτήτων: «Με τα σημερινά δεδομένα στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να δει τέτοιες προσαρμογές. Είναι αστείο να περιμένει κανείς ότι ο Έλληνας αστυνομικός θα μπορεί να έχει την ίδια πρόσβαση σε μία ξένη κοινότητα με κάποιον που μιλά την ίδια γλώσσα με αυτούς τους ανθρώπους».

Στην παρατήρηση ότι αυτό ίσως αποτελεί ακόμα ταμπού για ορισμένους, ο κ. Τόσκας είπε ότι «το κυρίαρχο δεν πρέπει να είναι τι αποτελεί ταμπού, αλλά τι φέρνει αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος γενικά στο βρετανικό μοντέλο αστυνόμευσης, παρατήρησε ότι έχει αποδώσει λειτουργώντας στη βάση της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη και της διατήρησης της τάξης. Είπε ότι την ίδια πολιτική εφαρμόζει και η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας σημειώσει επιτυχίες στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος.

Σε ερώτημα για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο κ. Τόσκας είπε ότι «η προσέγγιση που εφαρμοζόταν, δηλαδή αυτή της καταστολής και των επελάσεων, εντός εισαγωγικών, δεν έχει αποδώσει, αντίθετα ενέτεινε τις εντάσεις». Όπως πρόσθεσε, η αστυνομία έχει συνειδητά στοχεύσει το εμπόριο ναρκωτικών «για να ηρεμήσει η κατάσταση» στην περιοχή, σημειώνοντας επιτυχίες, αν και ακόμα απομένουν πολλά να γίνουν. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δούμε πώς έχουν αντιμετωπίσει αστυνομίες άλλων χωρών την κατάσταση σε προβληματικές περιοχές.

Πρόσθεσε ότι στη Δυτική Αττική η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να ηρεμεί λόγω της δράσης της αστυνομίας. Όπως είπε, η Δυτική Αττική «είναι η περιοχή όπου σκουπίζονταν τα προβλήματα της υπόλοιπης Αθήνας (…) καθώς γινόταν μεταφορά ναρκομανών με λεωφορεία της αστυνομίας».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, που απασχολεί ιδιαιτέρως τους Βρετανούς, ο κ. Τόσκας είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία τρομοκρατικών στοιχείων στους προσφυγικούς καταυλισμούς επί ελληνικού εδάφους ή όπου αλλού υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων.

Αναφορικά με τη διμερή αστυνομική συνεργασία με τη Βρετανία, ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι είναι πολύ καλή, ότι θα συνεχιστεί μετά από το Brexit διότι είναι προς το συμφέρον όλων και ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για συνέχιση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ελλήνων αστυνομικών από Βρετανούς.

Η αρχική προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τόσκα στο Λονδίνο είχε αναβληθεί λόγω των πρόωρων βρετανικών εκλογών.

Το πρόγραμμα του κ. Τόσκα περιλάμβανε επίσης ενημέρωση από τη Μητροπολιτική Αστυνομία και από την αντιτρομοκρατική μονάδα της, όπως επίσης συνάντηση με τη σκιώδη Υπουργό Εσωτερικών των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου