Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Δημόσια συστήματα προειδοποίησης ανά τον κόσμο.*

Των Γ. Σταμούλη και Τ.Παππά **
"Οι προειδοποιήσεις και οι πληροφορίες είναι εξίσου σημαντικές με τα τρόφιμα και το νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμφάνιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
"Ερυθρός Σταυρός"

Οι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ εκτεθειμένοι τόσο σε φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς κινδύνους. Οι Πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι τυφώνες και οι κυκλώνες, τα τσουνάμι και οι σεισμοί δημιουργούν μια γενικευμένη απειλή έναντι της πολιτικής προστασίας των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι στοχευμένες και ενημερωτικές προειδοποιήσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να προστατεύονται πριν, κατά και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.




Τα δημόσια συστήματα προειδοποίησης βασίζονται σε μια ροή ενεργειών που έχει την ακόλουθη δομή:

Η πηγή της πληροφορίας του συμβάντος, προέρχεται είτε από τους πρώτους κρατικούς ανταποκριτές (αστυνομία, πυροσβεστική, πολιτική προστασία), είτε από τους πολίτες, είτε από κέντρα πρόβλεψης (μετεωρολογικούς, σεισμικούς, τσουνάμι).

Η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω του εθνικού/ευρωπαϊκού/διεθνούς συστήματος επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης είτε με τους συμβατικούς διαύλους, σειρήνες, ραδιόφωνο, τηλεόραση είτε με τους σύγχρονους διαύλους, κινητά τηλέφωνα, σταθερά τηλέφωνα προηγμένης τεχνολογίας, κοινωνικά δίκτυα.

Από τα συστήματα συναγερμού που απευθύνονται σε κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιούνται τα SMS που μπορεί να ειδοποιούν όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε συγκεκριμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων επισκεπτών και των ατόμων που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, το Cell Broadcast που αναπαράγει μηνύματα κειμένου με γεωαναφορά σε όλα τα κινητά τηλέφωνα εντός μιας στοχευμένης περιοχής. Τα συστήματα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν μια σειρά από εφαρμογές σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μπορούν να προσφερθούν από ένα ή περισσότερα κανάλια συναγερμού σε μια ενιαία, υβριδική πλατφόρμα για πολλαπλές επιλογές προειδοποίησης
Στη Σουηδία το παλαιότερο σύστημα ειδοποίησης των πολιτών για καταστάσεις κινδύνου βασιζόταν στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και μερικές φορές με τη χρήση σειρήνων. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσέθεσε τη χρήση του SMS, αφού επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία με τον πολίτη. Η τεχνολογία UMS LBAS έχει ενσωματωθεί στο σύστημα ειδοποίησης, αποτελώντας μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνίας που μπορεί να προστατεύσει το δίκτυο από την συμφόρηση που μπορεί να προκληθεί μετά από μια γεωγραφικά στοχευμένη προειδοποίηση σε οποιοδήποτε δίκτυο. Η τεχνολογία αυτή δεν απαιτεί καμία προϋπόθεση για τους πολίτες (π.χ. εγγραφή / διαμόρφωση, πρόσβαση στο διαδίκτυο), καθώς παρέχει τις ειδοποιήσεις σε οποιοδήποτε τηλέφωνο. Το σύστημα εξασφαλίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να συντονιστούν χωρίς κενά και οι ειδοποιήσεις προς τους πολίτες να γίνονται βάσει τοποθεσίας (LBAS) - SMS σε κινητά τηλέφωνα, βάσει διεύθυνσης (ABAS) - SMS σε κινητά τηλέφωνα και φωνητικά μηνύματα σε σταθερές γραμμές από βάση δεδομένων διευθύνσεων. Το σύστημα έχει επίσης δυνατότητα ειδοποίησης σε σουηδικά κινητά τηλέφωνα στο εξωτερικό.

Στην Ολλανδία, το νέο σύστημα προειδοποίησης κινδύνων NL-Alert εφαρμόστηκε από το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων (NCC) το 2012. Το σύστημα προειδοποίησης για τον πληθυσμό αξιοποιεί την τεχνολογία Cell Broadcast για τη μεταφορά ειδοποιήσεων προς τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Cellular Broadcasting διανέμει γεωαναφερόμενα μονοφωνικά ραδιοφωνικά μηνύματα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εντός μιας περιοχής. Η κεντρική κυβέρνηση αξιολογεί την ανάγκη προσθήκης συστήματος SMS με βάση την τοποθεσία για την προειδοποίηση του τουριστικού πληθυσμού στη χώρα.

Στο Όσλο στην Νορβηγία, το σύστημα προειδοποίησης κινδύνων βασίζεται στην αποστολή SMS που βασίζεται σε τοποθεσίες και καλύπτει το Όσλο και τους γειτονικούς δήμους (Asker & Baerum) με ένα πληθυσμό περίπου. 850.000.
Στο σχεδιασμό για την βελτίωση του συστήματος περιλαμβάνεται η προσθήκη του τρόπου ενημέρωσης και των τουριστών και η καλυτέρευση σε ταχύτητα της ροής πληροφοριών στο κοινό.

 
Στην Ουκρανία, στο Κίεβο, το σύστημα προειδοποίησης κινδύνων, Smart City Initiative: Kiev, λειτουργεί από το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής με μια πλατφόρμα διαδραστικής επικοινωνίας για ειδοποιήσεις προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.
Οι αρχές επικοινωνούν με το κοινό και τους τουρίστες χρησιμοποιώντας γεωγραφικά στοχευμένα μηνύματα μέσω κυψελοειδών δικτύων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σταθερών γραμμών (φωνητικά μηνύματα) και κοινωνικών δικτύων.

Στην Αυστραλία, το Εθνικό σύστημα προειδοποίησης της Αυστραλίας παρέχει στους φορείς παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (ESOs) τη δυνατότητα να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα βάσει είτε της καταχωρημένης διεύθυνσης (σταθερά και κινητά) είτε της τελευταίας γνωστής θέσης του κινητού στο δίκτυο. Το σύστημα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών στην Αυστραλία με πρόσβαση σε τηλέφωνο, με δυνατότητα προειδοποίησης 24 ωρών και 7 ημερών την εβδομάδα. Οι ειδοποιήσεις παραδίδονται είτε ως κείμενο προς φωνή για σταθερά τηλέφωνα είτε με υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων (SMS) για κινητά και καλύπτει τους πολίτες με πρόσβαση σε τηλεφωνική κάλυψη και κάλυψη δικτύου οπουδήποτε στην Αυστραλία, είτε είναι στο σπίτι, είτε ταξιδεύουν, καθώς και τουρίστες της χώρας με περιαγωγή σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Αυστραλίας.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από παρουσίαση του Anand Anupam (anand@ums.no) της UMS που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της ΕΕΝΑ (Οργάνωση για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό έκτακτης ανάγκης) .
* * Ο Αρχιπύραχος Ι.Σταμούλης και ο Αντιπύραρχος Τ.Παππάς είναι εκπρόσωποι της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στην FEU (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής)

enstolos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου