Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί καθώς και δύο υπήκοοι τρίτων χωρών- ένας Ιρανός και ένας Πακιστάνος, ανάμεσα στα 33 μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και συμμετείχαν στο οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπορίας στη Λέσβο.
Με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε όσους λαθρομετανάστες είχαν οικονομική δυνατότητα, μεταξύ των μεταναστευτικών ροών προερχόμενοι από την Τουρκία πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων λαθρομεταναστών – υπηκόων τρίτων χωρών – σε λέμβους, και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), καθώς και λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου. Παράλληλα με εκτεταμένη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων σε ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ΜΚΟ: Mare Liberum, Sea Watch, FFMEV, Watch the Med, εκ των οποίων έχουν έδρα στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό σχεδόν από την αρχή της κρίσης. Στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται 35 συνολικά αλλοδαποί , σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.
Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.
Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι την εξάρθρωση της δράσης τους, εκτιμάται ότι τις τουλάχιστον 32 φορές, είχαν οργανώσει δουμπορικές μεταφορές προς την Ελλάδα και πέρασαν παράνομα στη χώρα μας περισσότερους από 3.000 παράνομου μετανάστες .
Με επικοινωνία σε κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο διαδίκτυο, για να μοιράζεται «αθόρυβα» πληροφορίες σχετικά με τα σημεία αναχώρησης και άφιξης για τις βάρκες, ενώ παρείχαν «ταξιδιωτικές» λεπτομέρειες για το ΚΥΤ της Μόριας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών. Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
Ενώ όπως επισημαίνεται, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.
Σε δήλωσή του ο Υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης , δήλωσε, «Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ απετέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
nantiarepirt.g