Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΝΔ και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την ασφάλεια. Η συζήτηση θα έπρεπε να είχε αρχίσει προ καιρού . Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ.Αντώνης Σαμαράς. Επί των ημερών του οποίου είχαν γίνει διάφορες αλχημείες σχετικά με το θέμα “εσωτερική ασφάλεια” . Σε κάποιες απ΄αυτές κάποιοι πολύ…πρόθυμοι να υπηρετούν πολιτικούς είχαν σπεύσει να εμπλέξουν με τρόπα απαράδεκτο και ερασιτεχνικό τις ΕΔ.
Η χώρα θα έπρεπε να είχε ήδη πάρει αποφάσεις για το τι αλλαγές θα έπρεπε να έχουν γίνει στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας. Αμέσως μετά από τα πρώτα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Δεν έγινε αυτό.
Συζήτηση πρέπει να γίνει μεταξύ των κομμάτων,αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι πρεπει να γίνει στη Βουλή. Δεν νομίζουμε οτι κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή έχει την απαραίτητη ωριμότητα για να αποφύγει να μετατρέψει την συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε “κομματικό υπερθέαμα” για τα τηλεοπτικά κανάλια. Είναι νομίζουμε προτιμότερο η συζήτηση να γίνει ψύχραιμα και σοβαρά . Κι αυτό στην Ελλάδα ,δυστυχώς προϋποθέτει ότι θα γίνει δημόσια.
Το κεντρικό ζήτημα αυτής της συζήτησης θα είναι θέλοντας και μη οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο τρόπος εμπλοκής τους σε καταστάσεις έκτακτες και δυσάρεστες. Η συζήτηση αυτή δεν έχει γίνει σοβαρά. Γίνεται με ψίθυρους, διατύπωση προσωπικών απόψεων και το κυριότερο χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση κομματικών ακροατηρίων! Μια “συνιστώσα” της ΝΔ χρησιμοποίησε το θέμα της “εξόδου του στρατού” στο δρόμο για να ικανοποιήσει ένα ακροδεξιό κομματικό ακροατήριο το οποίο φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή και τελικά ένα μεγάλο μέρος του προχώρησε και σε “γάμο” ψηφίζοντάς την! Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλες “όμορες” πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το ίδιο θέμα ως “πιστοποιητικό αριστεροσύνης”.
Σε γενικές γραμμές η χρησιμοποίηση των ΕΔ για αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας”είναι στην Ελλάδα καταδικαστέα. Το παρελθόν και η ιστορία μας έχει δημιουργήσει ταμπού που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Οι πλέον αρνητικοί σ΄ αυτή την προοπτική είναι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Και ως επαγγελματίες ειναι και οι πιο προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων για το θέμα. Ήταν επίσης έξαλλοι όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχαν γίνει κάποιες …μυστικές πονηριές για τις οποίες ουδείς ελέγχθηκε και τιμωρήθηκε. Η πρώτη και η δεύτερη κυβέρνηση Αριστεράς δεν έχει κρίνει σκόπιμο μέχρι στιγμής να ερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες που έχουν γίνει δημόσια για τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμη και σε Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων να διαθέσουν προσωπικο για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας.
Αυτό που υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί διαπιστώνοντας ότι παντού στην Ευρώπη οι ΕΔ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται συστηματικά πλέον σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ότι πρέπει να γίνει τώρα,όχι αύριο μια σοβαρή συζήτηση για το αν και πως θα συμβεί το ίδιο στην απευκταία περίπτωση που η Ελλάδα κληθεί να αντιμετωπίσει κάτι έκτακτο. Δεν μπορούν να διαννοηθούν ότι …έτσι ξαφνικά θα κληθούν οι ΕΔ να αναλάβουν ρόλο και αποστολή σε μια “κατάσταση πολιορκίας”. Δεν αρκεί να δοθεί μια εντολή από την όποια κυβέρνηση για να ενταχθούν ξαφνικά οι ΕΔ σ΄ ένα σύστημα εσωτερικής ασφαλείας . Οι ΕΔ δεν είναι …τσίρκο για να εκτελούν …νούμερα . Όπως έχει αποδειχτεί είναι το κομμάτι του κρατικού μηχανισμού με την πιο καλή οργάνωση και το υψηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας σε κάθε αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως γιατί υπάρχουν κανόνες,πειθαρχία,διαταγές και διαδικασίες που το προσωπικό τους γνωρίζει και εκτελεί. Δεν λειτουργούν …αυτοσχεδιάζοντας με βάση τα κέφια κομματικής πελατείας που ο κάθε πολιτικός θέλει να ικανοποιήσει.
Η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας λοιπόν πρέπει άμεσα να γίνει . Αλλά με σοβαρότητα και χωρίς κομματικές παρωπίδες και ιδεοληψίες. Απ΄όλους. Οι ΕΔ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εντός της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν όσοι “γουστάρουν να ακούν ερπύστριες στην άσφαλτο”, όπως προκλητικά είχε πει “δημοσιογράφος” στον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν ήταν ΥΕΘΑ. Ούτε μπορούν να αποκλειστούν τελείως επειδή μια κάστα γραφικών είχαν κάνει τη χούντα το 1967.
Ας ελπίσουμε ότι τα κόμματα θα το καταλάβουν.Η ελπίδα ως γνωστόν πεθαίνει πάντα τελευταία.
Militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου