225 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος βρίσκοντας το Πυροσβεστικό Σώμα σχεδόν στην ίδια κατάσταση με πέρσι εν.ω για να καλυφθούν τα κενά έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την κάλυψη περίπου 225 κενών σε πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ενώ επίσης αναμένονταν ανάλογες διαδικασίες για την κάλυψη και 34 κενών θέσεων μονίμων πυροσβεστών.
Πρεμιέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η Παρασκευή 1η Μαΐου με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να δίνει μάχη με το χρόνο έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό διάστημα είναι έτοιμες όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με το Βήμα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας σημειώνουν πως υπάρχουν ελλείψεις και ζητήματα σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή της Πυροσβεστικής και όπως λένε ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν.
Από την πλευρά της η Πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από συμβουλές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο.
Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης». Από την πλευρά τους οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους την προβλεπόμενη εγκύκλιο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά και όπως λένε στελέχη της ΓΓΠΠ είναι κάπως διαφοροποιημένη και σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΟΤΑ επρόκειτο να έχουν στα ταμεία τους και τα κονδύλια για τα μέτρα πυροπροστασίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από τα συνολικά 18.400.000 ευρώ τα 1.505.000 ευρώ θα πάνε προς τους συνδέσμους ΟΤΑ και τα 16.895.000 ευρώ στους δήμους για πυροπροστασία, πρόσληψη πυροφυλάκων κ.ά. Για το αν οι δήμοι θα τα διαθέσουν εκεί που πρέπει, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν πως εφόσον διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν ΧΡΗΜΑΤΑ για άλλους σκοπούς, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πάντως παραδέχονται ότι ουσιαστικά ελεγκτικός μηχανισμός από το κράτος για τη διαχείριση των χρημάτων δεν υπάρχει. Ακόμη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στόχος είναι να γίνει συνεδρίαση και με την παρουσία εκπροσώπων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα όπως της ΔΕΗ και του ΟΣΕ για την έγκαιρη ΛΗΨΗ μέτρων πυροπροστασίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σπινθήρες από καλώδια της ΔΕΗ και από τις σιδηροτροχιές του ΟΣΕ έχουν προκαλέσει πυρκαγιές.
Στον επιχειρησιακό τομέα θα ενταθούν οι περιπολίες με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ενώ βάρος δίνεται και στη συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων. Από την 1η Ιουνίου ως τα τέλη Οκτωβρίου θα συνδράμουν και οι 1.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες, ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την κάλυψη περίπου 225 κενών σε πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης αναμένονταν ανάλογες διαδικασίες για την κάλυψη και 34 κενών θέσεων μονίμων πυροσβεστών.
www.dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου