Τρομοκράτες και ποινικοί τούς καταγγέλλουν για υπέρμετρη βία κατά τους ελέγχους σε κελιά, όπως έγινε πρόσφατα μετά την έφοδο στις φυλακές Κορυδαλλού παρουσία εισαγγελέα, ενώ οι άνδρες με τις full face μάσκες έχουν απαθανατιστεί σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις. Τα πρόσωπα των αστυνομικών που υπηρετούν στην επίλεκτη μονάδα δεν αποκαλύπτονται ποτέ, ενώ τα ονόματά τους κανείς δεν τα γνωρίζει, για λόγους ασφαλείας.
Η ΕΚΑΜ υπάγεται υπηρεσιακά απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οταν τα πράγματα δυσκολεύουν, τότε οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί καλούνται ως «ενισχύσεις». Περίπου 110 άτομα υπηρετούν στη μονάδα, εκ των οποίων οι 85 είναι μάχιμοι και οι υπόλοιποι διοικητικό προσωπικό. Η μετάθεση στην ΕΚΑΜ είναι εθελοντική, και όλοι οι υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν δεκτοί. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 30 ετών και περίπου κάθε δύο έτη πραγματοποιείται Σχολείο για επιλογή προσωπικού. Οι αιτούντες πρέπει να είναι μέχρι 28 ετών για τους αστυφύλακες και 30 για τους αξιωματικούς.
Το Σχολείο είναι από τα πλέον δύσκολα και δεν το ολοκληρώνουν όλοι. Απαιτείται εξαιρετική σωματική κατάσταση, αλλά όπως εξηγεί ο διοικητής της ΕΚΑΜ, Πέτρος Τζεφεράκος, «προτεραιότητα έχει η πειθαρχία και το μυαλό. Εχει τύχει πολλές φορές να έχω έναν άριστο από πλευράς σώματος υποψήφιο, αλλά να μην αντέχει την πίεση και να ''σπάει''. Στην ΕΚΑΜ έχουμε πολλές ώρες αναμονής και πρέπει να διατηρείς τη ψυχραιμία σου. Πολλές φορές αναμένουμε σε κλειστούς χώρους, σε δύσκολες συνθήκες, με το δάχτυλο στη σκανδάλη και πλήρη εξοπλισμό. Είναι επιβεβλημένο να έχεις διαύγεια και ψυχραιμία εκείνες τις ώρες, για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου».
Οι άνδρες της ΕΚΑΜ περνούν κάθε δύο χρόνια από σωματική εκπαίδευση και αν δεν τα καταφέρουν τους δίνεται μία ακόμη ευκαιρία πριν εκδιωχθούν από τη μονάδα. «Το επίπεδο των ανδρών της μονάδας είναι το καλύτερο στη χώρα. Η σωματική κατάστασή τους είναι παραπάνω από τέλεια», λέει ο Π. Τζεφεράκος.
Η εκπαίδευση είναι καθημερινή και διαρκής και εφάμιλλη των Σχολείων του Στρατού. Οι ΕΚΑΜίτες περνούν από εκπαίδευση αναρρίχησης/καταρρίχησης, ορεινού αγώνα και χιονοδρομικού μαζί με τις δυνάμεις του Στρατού, ενώ στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο έχουν ολόκληρο οπλοστάσιο για να μαθαίνουν να χειρίζονται όλα τα όπλα.
Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»
Εκπαιδεύονται σε αντιμετώπιση αεροπειρατειών, ένοπλων ληστειών, συμπλοκών, τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ είναι υπεύθυνοι για την 24ωρη φύλαξη του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». Εχουν χρόνο ανταπόκρισης 10 λεπτών, που τους καθιστά με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».
«Οταν ενεργοποιείται η μονάδα είναι για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το απρόβλεπτο περιστατικό, όπως μια ομηρεία. Λαμβάνουμε τις αρχικές πληροφορίες και μέσα σε δέκα λεπτά έχει φύγει ομάδα από τις εγκαταστάσεις μας. Καθ' οδόν λαμβάνουν τις νεότερες πληροφορίες και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν φτάνουμε στο σημείο είναι να περιορίσουμε την κατάσταση. Αν είναι οι δράστες σε μια πολυκατοικία, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μετακινηθούν σε άλλο κτίριο και πως θα τους καθηλώσουμε εκεί. Το δεύτερο είναι να μη διαφύγουν οι δράστες ή να μην πάρουν άλλους ομήρους. Στο προγραμματισμένο περιστατικό υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο», εξηγεί ο Π. Τζεφεράκος, που υπηρετεί στην ΕΚΑΜ από το 1991.
Το μότο του διοικητή της μονάδας είναι «περισσότερος ιδρώτας στην εκπαίδευση, λιγότερο αίμα στη μάχη» και γι' αυτό πιέζει τους άνδρες του να προπονούνται διαρκώς και θέτει υψηλά στάνταρ για τη φυσική τους κατάσταση.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου