Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας μιλούν στον «Ε.Τ.» [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

"ΕΜΕΙΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ"

Ο «Ε.Τ.» βρέθηκε σε άσκηση πυροτεχνουργών, με εντοπισμό και εξουδετέρωση βόμβας. Ο φακός της εφημερίδας κατέγραψε κινήσεις και πρωταγωνιστές: άνθρωποι με βαριές στολές και τα απαραίτητα εργαλεία, ρομπότ και σκύλοι προσπαθούν να εξουδετερώσουν βόμβες και βομβιστές.

«Προσποιούμαι κάθε πρωί χαιρετώντας τη γυναίκα και τα δύο παιδιά μου πως φεύγω για μια κανονική εργασία, ένα κανονικό λειτούργημα. Και αυτοί το ίδιο κάνουν. Η αποζημίωσή μου στο τέλος της ημέρας είναι ότι βλέπω ξανά το χαμόγελό τους, δείγμα ότι ακόμη μία ημέρα είμαι ζωντανός. Αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα. Να επιστρέψω σώος και ασφαλής στο σπίτι. Το γεγονός ότι από μία εκκένωση χώρου και μια εξουδετέρωση βόμβας μπορούν να σωθούν ή να προστατευτούν συνάνθρωποί μου με γεμίζει δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσω την επικίνδυνη δουλειά μου», λέει αφοπλιστικά στον «Ε.Τ.» ο Νίκος, ένας πυροτεχνουργός της Ελληνικής Αστυνομίας, που φορώντας τη βαριά στολή του πιάνει, μετακινεί και εξουδετερώνει βόμβες.

Λίγο νωρίτερα κραύγαζε έντονα: «Ελεγχόμενη έκρηξη, 3-2-1 (πατάει το κουμπί)», προκειμένου να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για την έκρηξη-διάσπαση της βόμβας που θα ακολουθούσε. Αυτό ήταν το τελικό στάδιο της εξουδετέρωσης βόμβας από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο ενός εικονικού σεναρίου, που πολλές φορές δεν απέχει από την καθημερινότητα των πυροτεχνουργών, είχε εντοπιστεί βόμβα με τη βοήθεια σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών μέσα σε κάδο απορριμμάτων. Ο διοικητής της υπηρεσίας, αστυνομικός διευθυντής Αθανάσιος Βλαχάκης εξήγησε τα βήματα προετοιμασίας του προσωπικού ως εξής: «Μετά τον εντοπισμό της βόμβας, πηγαίνει το ρομπότ για να διαπιστώσει με τις έξι κάμερες στοιχεία του αντικειμένου. Αν μπορεί, το βγάζει από τον κάδο, αν όχι, πυροτεχνουργός με την ειδική στολή περνά γάντζους και σκοινιά και το βγάζει σε ανοιχτό χώρο. Το ρομπότ με τα μηχανικά του… χέρια το μετακινεί σε ασφαλές σημείο. Εκεί κατευθύνεται ο πυροτεχνουργός όπου τοποθετεί σε ακριβές σημείο το διασπαστήρα για να ακολουθήσει την ελεγχόμενη έκρηξη και εξουδετέρωση της βόμβας».


Η στολή του πυροτεχνουργού ζυγίζει 35 κιλά, είναι κατασκευασμένη από κέβλαρ για να αντέχει θραύσματα από ενδεχόμενη έκρηξη, ενώ έχει ενδοσυνεννόηση και μηχανισμό εξαερισμού. Ο κ. Βλαχάκης μίλησε για την τελευταία απενεργοποίηση βόμβας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου στις 12 Δεκεμβρίου. «Οταν πήγαμε εκεί, είδαμε ένα σακίδιο πλάτης να κρέμεται κλειδωμένο με λουκέτο μοτοσικλέτας από τα κάγκελα. Περιμέναμε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που δεν εξερράγη. Μας είχε ζητηθεί να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ανεξαρτήτως χρόνου έτσι ώστε από την εξουδετέρωση να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία προς εξερεύνηση στη συνέχεια. Πήγε αρχικά το ρομπότ, το οποίο με τα μηχανικά χέρια άνοιξε το σακίδιο. Στείλαμε το ρομπότ τρεις φορές προκειμένου να πυροβολήσει το αντικείμενο για να διασπαστεί. Αργότερα πήγε πυροτεχνουργός με τη στολή του, το ξεκρέμασε και ακολούθησε η ελεγχόμενη διάσπαση εξουδετέρωσης».


Πολύτιμη βοήθεια στους πυροτεχνουργούς δίνουν οι «μηχανοκίνητοι»… συνάδελφοί τους. Από το μικροσκόπιο του «Ε.Τ.» πέρασε ένας από αυτούς. Ηταν το ρομπότ «Ιγκόρ». Διέθετε έξι κάμερες απεικόνισης με διαφορετικές γωνίες λήψης, το οποίο μετέφερε την εικόνα σε κάμερα οχήματος του ΤΕΕΜ. Εχει επίσης «κανονάκι» για τη διάσπαση εκρηκτικών μηχανισμών. Ο «Ιγκόρ» διαθέτει και ηχεία προκειμένου ο χειριστής του να συνομιλεί με συνάδελφό του όταν εκείνος «συνεργάζεται» με το ρομπότ.

Πριν από κάθε εξουδετέρωση τις περισσότερες φορές κρύβονται ένας τετράποδος φίλος του ανθρώπου και ο συνοδός του. Πολλές φορές το δίδυμο έρχεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο.

Ο κ. Βλαχάκης θυμάται: «Στις 30 Μαΐου 2006, ο Επαναστατικός Αγώνας είχε κρεμάσει μία βόμβα πάνω σε ποδήλατο που ήταν κλειδωμένο σε πινακίδα σήμανσης. Ηταν σε απόσταση 100 μέτρων από το σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη και κατά μήκος της διαδρομής μετακίνησής του. Ο σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών και ο συνοδός του προέβαιναν καθημερινά σε έλεγχο της διαδρομής.

Ο βομβιστής, που φορούσε γιλέκο-κηπουρού του δήμου, πυροδότησε τη βόμβα με τηλεχειρισμό… παιδικού παιχνιδιού, την ώρα που ο σκύλος πλησίαζε προς τη βόμβα. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο αστυνομικός-συνοδός και ο σκύλος».


Ο «Ε.Τ.» εντόπισε τον φιλικό Κάιρο. Ενα σκύλο ράτσας μαλινουά, ηλικίας 5 χρόνων. Ηταν αυτός που στο πλαίσιο της άσκησης είχε οσμιστεί τη βόμβα μέσα στον κάδο απορριμμάτων. Ο συνοδός του ο Θοδωρής είχε βρει τον Κάιρο, 4 μηνών κουτάβι, να περιπλανιέται υποσιτισμένο στους δρόμους του Μενιδίου. Αυτός ο σκύλος εκτίμησε τη στοργή που του δόθηκε απλόχερα, έγινε από τους καλύτερους ανιχνευτές εκρηκτικών και βρίσκεται με τον Θοδωρή στην υπηρεσία και στο σπίτι.

«Κοιμάται στο χαλί δίπλα από το κρεβάτι και με κοιτά παραπονεμένα όταν του λέω να βγει από το δωμάτιο για να κοιμηθώ με τη γυναίκα μου», αφηγείται ο Θοδωρής, ο οποίος, παρότι φροντίζει για την καλύτερη σίτιση του σκύλου του και την ιατρική του φροντίδα, δεν έχει πάρει τη σχετική δαπάνη από την υπηρεσία του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
pspyropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη εκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου