Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Σκοπευτικό Πιστολιού TRUGLO TFO

Γενικά είμαστε κατά οποιασδήποτε μετατροπής σε πυροβόλα όπλα εκτός και αν είναι απαραίτητη. Δυστυχώς, τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια έρχονται με κακής ποιότητας σκοπευτικά συστήματα. Έτσι, ένα από τα ελάχιστα εξαρτήματα που θεωρούμε καλή ιδέα να αντικαταστήσει κανείς είναι τα σκοπευτικά του όπλου με κάποια που να ταιριάζουν στις απαιτήσεις του χειριστή του. Εδώ θα δούμε ένα από τα πιο δημοφιλή σκοπευτικά, το TFO.
Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com
Φυσικά ο καθένας πρέπει να επιλέγει το σκοπευτικό του σύστημα ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Άλλες απαιτήσεις έχει ένας χειριστής αγωνιστικής σκοποβολής με έναν άνθρωπο που οπλοφορεί για αυτοάμυνα ή ένα στέλεχος μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πάμε να δούμε το σκοπευτικό σύστημα TFO της εταιρίας TRUGLO.
Πηγή: TRUGLO.com
Πηγή: TRUGLO.com

Η εταιρία TRUGLO έχει έδρα στη πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ και πρόσφατα παρουσίασε αυτό το πολύ καλό σκοπευτικό σύστημα. Το όνομα του, TFO, είναι από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Tritium/Fiber-Optic (Τρίτιο/Οπτική Ίνα) και όσοι γνωρίζετε τι είναι αυτά σίγουρα θα καταλάβατε σε τι ακριβώς αναφέρεται. Ο τρίτιο είναι ένα ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές καθώς φωσφορίζει στο σκοτάδι. Προσοχή, δε συλλέγει ηλιακή ενέργεια που το κάνει να φωσφορίζει. Τα σωματίδια που χάνει ως ακτινοβολία το κάνουν να φωσφορίζει. Ο χρόνος της ραδιενεργής ζωής του είναι περίπου 10 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα θα πάψει να φωσφορίζει καθώς δε θα παράγει πλέον ακτινοβολία.

Πηγή: Wikiwand.com
Πηγή: Wikiwand.com

Η οπτική ίνα τώρα, είναι ένα συνθετικό υλικό που έχει μεγάλη απορροφητικότητα φωτός. Χάρη σε αυτό, με μία μικρή πηγή φωτός μπορεί να φωτίζει πολύ έντονα. Βλέπετε μερικές διαφορετικές οπτικές ίνες για σκοπευτικά συστήματα καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.
Πηγή: ArmsList.com
Πηγή: ArmsList.com
Αυτό που κάνει η TRUGLO με το TFO είναι να συνδυάζει και τα δύο παραπάνω ώστε το όπλο να εξίσου εύκολο στη σκόπευση τόσο κατά την ημέρα (χάρη στην οπτική ίνα) όσο και κατά τη νύχτα (χάρη στο τρίτιο). Βλέπετε πως ακριβώς είναι η δομή του σκοπευτικού TFO καλύτερα στην επόμενη επεξηγηματική εικόνα.

Πηγή: TRUGLO.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: TRUGLO.com (επεξεργασμένη)

Το σώμα μέσα στο οποίο μπαίνει αυτό το πατενταρισμένο σύστημα σκόπευσης είναι από ατσάλι κομμένο σε τόρνο και μετά δέχεται μία επίστρωση από FORTRESS FINISH για μέγιστη προστασία. Εδώ είναι που φαίνεται η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς τα ανοίγματα για φως στις οπτικές ίνες είναι κομμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ορατές σε οποιονδήποτε βρίσκετε γύρω από το όπλο, παρά μόνο στο σκοπευτή. Δηλαδή, δεν είναι ορατές από τη μπροστά ή τις πλαϊνές πλευρές για να μη μπορεί ο εχθρός να εντοπίσει τον σκοπευτή από τη λάμψη του σκοπευτικού συστήματος.

Πηγή: PistolAccents.com
Πηγή: PistolAccents.com

Η εταιρία τα κατασκευάζει για τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια, έχουν 12 χρόνια εγγύηση και είναι διαθέσιμα τόσο σε πράσινο όσο και σε κίτρινο χρώμα. Ο χειριστής μπορεί εύκολα να κάνει και συνδυασμούς, για παράδειγμα κίτρινο στόχαστρο και πράσινο κλισιοσκόπιο ή οτιδήποτε άλλο είναι αποτελεσματικότερο για τον ίδιο.

Πηγή: XDTalk.com
Πηγή: XDTalk.com
Στα περισσότερα καταστήματα η τιμή τους, για παράδειγμα για τα πιστόλια Glock, είναι γύρω στα $75 που δεν είναι και λίγα χρήματα αλλά για όσα προσφέρει είναι λογική τιμή. Η προσωπική μας εμπειρία με αυτό το σύστημα είναι σχετικά μικρή αλλά παρατηρήσαμε κάποια ιδιαίτερα πράγματα που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να τα μοιραστούμε. Κατά την ημέρα, οι τρεις τελείες είναι εύκολες στο γρήγορο εντοπισμό για σκόπευση όμως είναι τόσο έντονες που οι πίσω τραβάνε πολύ έντονα την εστίαση του ματιού μας. Ασφαλώς και αυτό είναι θέμα προσωπικής άποψης, αλλά στη περίπτωση μας θεωρούμε ότι το κλισιοσκόπιο (πίσω σκοπευτικό) θα έπρεπε να έχει είτε μικρότερης διαμέτρου οπτικές ίνες, είτε καθόλου οπτικές ίνες.

Πηγή: TheFirearmBlog.com
Πηγή: TheFirearmBlog.com
Κάποιοι που τα χρησιμοποιούν καιρό τώρα μας έχουν αναφέρει επίσης ότι είναι εύκολο να χαθούν οι οπτικές ίνες από χτυπήματα. Κάτι που μετατρέπει αμέσως το TFO σε ένα απλό σκοπευτικό σύστημα. Προσωπικά, δεν μας άφησε την αίσθηση ότι θα μπορούσε εύκολα να χαλάσει από χτυπήματα αλλά είναι άξιο αναφοράς. Βλέπετε πως είναι το στόχαστρο όταν φύγει η οπτική ίνα με τη κάψουλα τριτίου παρακάτω.
Πηγή: SnarkyBytes.com
Πηγή: SnarkyBytes.com

Κατά τη νυχτερινή σκόπευση η εταιρία TRUGLO έκανε το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπουμε σε σκοπευτικά τριτίου. Όλες οι κάψουλες τριτίου που χρησιμοποιεί είναι ίδιων διαστάσεων, αυτό επιτρέπει εύκολη εναλλαγή τους αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουν την ίδια φωτεινότητα. Καθώς το κλισιοσκόπιο είναι πιο κοντά στο μάτι του σκοπευτή από το στόχαστρο, στο σκοτάδι δημιουργείται το πρόβλημα όπου αμέσως μπορεί κάποιος να εντοπίσει το κλισιοσκόπιο αλλά το να βρει και να φέρει το στόχαστρο ανάμεσα του είναι μία πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Πηγή: GlockTalk.com
Πηγή: GlockTalk.com

Οπότε, κατά τη προσωπική μας άποψη είναι ένα πολύ καλό σκοπευτικό σύστημα για αγωνιστική σκοποβολή, ίσως όχι ότι καλύτερο για αυτοάμυνα λόγω του ότι απαιτεί πάρα πολύ εξοικείωση και εκπαίδευση, ειδικά σε νυχτερινές βολές. Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της κατασκευής του δεν είναι αδύνατο να χάσουμε όλα τα πλεονεκτήματα του εάν χαθεί η οπτική ίνα με τη κάψουλα τριτίου. Κάτι που προσωπικά θεωρούμε δύσκολο αλλά πολλοί παρουσιάζουν ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Βάση των παραπάνω, δε το θεωρούμε κατάλληλο για να βασίσει κάποιος τη ζωή του επάνω του.

Πηγή: XDTalk.com
Πηγή: XDTalk.com

Από την άλλη πλευρά, είναι μία εξαιρετική ιδέα από την εταιρία TRUGLO και η προσοχή στη λεπτομέρεια με το σώμα του σκοπευτικού δείχνει μία πολύ σοβαρή προσέγγιση για τη κατασκευή του. Δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ασφαλώς ότι κανένα σκοπευτικό σύστημα δε θα σε κάνει καλύτερο εάν πρώτα δεν έχεις τελειοποιήσει τις θεμελιώδεις αρχές σκόπευσης σου με τέτοια σκοπευτικά συστήματα (εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό διαβάστε το άρθρο μας «Σκοποβολή: Μάτι, κλισιοσκόπιο και στόχαστρο»). Κλείνοντας, το θεωρούμε ένα πολύ καλό σκοπευτικό σύστημα αλλά όχι τόσο καλό ώστε να το προτείνουμε σε οποιονδήποτε για χρήση σε όπλα αυτοάμυνας, ειδικά εάν είναι πιθανότερο να κάνει νυχτερινή χρήση.

Πηγή: Flickr.com/photos/jeffrey_the_duck/
Πηγή: Flickr.com/photos/jeffrey_the_duck/

defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου