Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ανάλυση τραυματισμού από καραμπίνα

Το άρθρο αυτό το συμπεριλάβαμε στη κατηγορία «Εκπαίδευση σε όπλα» καθώς είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα το τι μπορεί να πάει στραβά όταν δε τηρούμε τους τέσσερις κανόνες ασφαλούς χειρισμού πυροβόλων όπλων. Προσοχή! Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν φωτογραφίες από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν δε θέλετε να τις δείτε μη προχωρήσετε στην ανάγνωση του.


Πηγή: LuckyGunner.com
Η πρώτη φορά που αυτές οι φωτογραφίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήταν τη Δευτέρα 11 Μαρτίου του 2013. Ένας αμερικάνος που ασχολείται με όπλα δημοσίευσε την ιστορία ενός φίλου του, του Στιβ, που είχε πυροβοληθεί από λάθος χειρισμό στον αριστερό ώμο με κυνηγετικά σκάγια Νο.4, γνωστά και ως σκάγια για πουλιά. Ο τίτλος του άρθρου του ήταν «12 Gauge birdshot damage» (Η ζημιά από σκάγια για πουλιά από καραμπίνα διαμετρήματος 12) και μπορείτε να το βρείτε όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε αυτό το σύνδεσμο. Αυτό ελπίζουμε να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους τους αναγνώστες μας.

Πηγή: LuckyGunner.com
Εδώ και πολλά χρόνια όσοι ασχολούνται με όπλα, από επαγγελματίες, μέχρι αθλητές, και συλλέκτες, εφαρμόζουν τους τέσσερις κανόνες ασφαλείας του Τζεφ Κούπερ. Οι κανόνες αυτοί εκμηδενίζουν τη πιθανότητα ακούσιου τραυματισμού. Επιγραμματικά, οι κανόνες αυτοί είναι οι παρακάτω.
  1. Να χειρίζεσαι όλα τα όπλα σαν να είναι γεμάτα και οπλισμένα μέχρι να ελέγξεις ότι δεν είναι
  2. Δε στρέφεις ποτέ τη κάννη του όπλου σε κάτι που δε θα ήθελες να πυροβολήσεις
  3. Δε βάζεις ποτέ το δάχτυλο στη σκανδάλη παρά μόνο όταν τα σκοπευτικά σου είναι ευθυγραμμισμένα με το στόχο και έχεις πάρει την απόφαση να πυροβολήσεις
  4. Προτού πυροβολήσεις πρέπει να είσαι σίγουρος για το τι υπάρχει πίσω από το στόχο σου

Πηγή: Tactical-Life.com
Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή, πάμε να δούμε τα λόγια του ίδιου του τραυματία σχετικά με αυτό το περιστατικό. Μπορείτε να διαβάσετε ότι ακριβώς είχε γράψει παρακάτω σε ελληνική απόδοση.

«Στις φωτογραφίες είναι ο αριστερός μου ώμος. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο γαμπρός μου και εγώ ήμασταν στο σκοπευτήριο, και με ΕΒΑΛΕ να ρίξω με το Καλάσνικοφ του. Τώρα, πιστεύω ότι καλώς επιτρέπονται από το Σύνταγμα μας, αλλά εμένα μου αρέσει το .22 μου, το .410, και ΑΓΑΠΩ τη 12άρα καραμπίνα λόγω των πολλών διαφορετικών φυσιγγίων. Άρα, καθώς έριχνα με το Καλάσνικοφ του (που ΗΤΑΝ πολύ ωραίο) εκείνος έριξε μερικά φυσίγγια με τη καραμπίνα μου, διάφορα από μονόβολα μέχρι σκάγια για πουλιά, για να δει τι κάνει το κάθε φυσίγγιο. Μας κάλεσαν οι γυναίκες μας και είπαν «αγόρια, ώρα να γυρίσετε σπίτι», και έτσι έβγαλα το γεμιστήρα και όπλισα για να αδειάσω τη θαλάμη, και έβαλα το Καλάσνικοφ του στη καρότσα, όπου παρατήρησα ότι ήδη ήταν η καραμπίνα μου. Όταν γύρισα σπίτι αργά το απόγευμα, πήρα τη καραμπίνα από τη καρότσα, και η σκανδάλη πιάστηκε στη λαβή του γρύλου. Αποτέλεσμα: Δυνατό Μπαμ! Και ένα φυσίγγιο με σκάγια για πουλιά κυριολεκτικά ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ τον ώμο μου, διέλυσε το κόκκαλο μέχρι τη μέση από τον αγκώνα, και έκανε το κόκκαλο της ωμοπλάτης μου να μοιάζει με ελβετικό τυρί…

Τα μαθήματα που γνώριζα:

  1. Να χειρίζεσαι κάθε όπλο σαν να είναι γεμάτο
  2. Ένα άδειο όπλο είναι ένα άχρηστο όπλο
  3. Πάντα να μεταφέρεις τα όπλα σου άδεια εκτός και αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ΣΚΕΨΗ ότι ίσως το χρειαστείς άμεσα
Τα μαθήματα που έμαθα:
  1. Ο γαμπρός μου είναι ηλίθιος
  2. Το ότι είναι πρώην πεζοναύτης δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρει τι κάνει (που έπρεπε να το είχα καταλάβει 2 χρόνια νωρίτερα όταν πυροβόλησε ένα δάχτυλο του με ένα 45άρι πιστόλι)
  3. Το γαμημένο όπλο πρέπει να αποθηκεύεται σε μία ΘΗΚΗ ή με κάποια συσκευή ασφάλισης σκανδάλης
  4. Επειδή κάποιος είναι ΣΗΜΕΡΑ αστυνομικός, δε σημαίνει τίποτα (βασικά το ΗΞΕΡΑ αυτό, απλά αυτό το επιβεβαιώνει!)



Πηγή: Ogdaa.blogspot.com
Παραπάνω βλέπετε βλέπετε τον ώμο του όταν τον άνοιξαν για να τον καθαρίσουν (από τη πίσω πλευρά). Όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρχε πάρα πολύ αίμα από αυτό το τραυματισμό. Παρακάτω βλέπετε τι θραύσματα και υπολείμματα από κόκκαλα αφαίρεσαν.

Πηγή: Ogdaa.blogspot.com
Από τη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε και το πλαστικό συγκεντρωτήρα του φυσιγγίου. Η επόμενη φωτογραφία δείχνει με τι αντικατέστησαν τα διαλυμένα κόκκαλα στον ώμο του τραυματία.

Πηγή: Ogdaa.blogspot.com
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από το σημείο κατά το οποίο οι χειρούργοι προσπαθούν να ενώσουν ότι έχει απομείνει από τον ώμο του τραυματία με το μεταλλικό εμφύτευμα.


Πηγή: Ogdaa.blogspot.com
Τέλος, έχουμε ίσως το πιο εντυπωσιακό όλων, την ακτινογραφία μετά την επέμβαση. Όπως βλέπουμε οι χειρούργοι δεν αφαίρεσαν όλα τα σκάγια παρά μόνο αυτά που ήταν στις κλειδώσεις και στα σπασμένα κόκκαλα.

Πηγή: Ogdaa.blogspot.com
Κάτι που θέλουμε όμως να τονίσουμε είναι ότι και ο ίδιος ο τραυματίας έκανε δύο σημαντικά λάθη. Παραβίασε δύο από τους τέσσερις κανόνες ασφαλούς χειρισμού πυροβόλων όπλων. Πρώτον, δε θεώρησε τη καραμπίνα γεμάτη και οπλισμένη. Και δεύτερον, έστρεψε τη κάννη σε κάτι που δεν ήθελε να πυροβολήσει. Άρα παρότι η αμέλεια του γαμπρού του είναι προφανής, και ο ίδιος αμέλησε δύο κανόνες που θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες επιπτώσεις. Γι’αυτό, να θυμάστε και να εφαρμόζετε ΠΑΝΤΑ αυτούς τους απλούς κανόνες ασφαλείας. Ακόμα και με εκπαιδευτικά όπλα, αεροβόλα, κτλ. Πρέπει να σας γίνουν μηχανικές κινήσεις. Ασφαλώς σε έναν αγώνα αεροσφαίρισης (καθώς έχουμε αρκετούς αναγνώστες που ασχολούνται με αυτό το χώρο) θα ρίξεις σε άλλους ανθρώπους αλλά να το κάνεις μόνο εάν τηρούνται οι τέσσερις κανόνες. Δηλαδή, για αυτό το παράδειγμα, έχεις τα σκοπευτικά σου στο στόχο, αποφασίζεις να ρίξεις και μετά βάζεις το δάχτυλο στη σκανδάλη, και πάντα γνωρίζοντας τι υπάρχει πίσω του προτού ρίξεις, και κρίνοντας ανάλογα. Οπότε, καθαρά ως υπενθύμιση, κλείνουμε με τους τέσσερις κανόνες ασφαλούς χειρισμού πυροβόλων όπλων του Τζεφ Κούπερ.
  1. Να χειρίζεσαι όλα τα όπλα σαν να είναι γεμάτα και οπλισμένα μέχρι να ελέγξεις ότι δεν είναι
  2. Δε στρέφεις ποτέ τη κάννη του όπλου σε κάτι που δε θα ήθελες να πυροβολήσεις
  3. Δε βάζεις ποτέ το δάχτυλο στη σκανδάλη παρά μόνο όταν τα σκοπευτικά σου είναι ευθυγραμμισμένα με το στόχο και έχεις πάρει την απόφαση να πυροβολήσεις
  4. Προτού πυροβολήσεις πρέπει να είσαι σίγουρος για το τι υπάρχει πίσω από το στόχο σου

defensegr.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου