Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Αθλητικές Δοκιμασίες FBI

Για να εισαχθεί κανείς στη γνωστή ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς και το πρωτόκολλο PFT (Physical Fitness Test, Δοκιμασία Φυσικής Ικανότητας). Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το πρωτόκολλο PFT με τα όρια του όπως είναι σήμερα.


Πηγή: Military.com

Το άρθρο μας βασίζεται στη πιο πρόσφατη έκδοση του πρωτοκόλλου PFT το οποίο έχει ημερομηνία έκδοσης 1η Σεπτεμβρίου του 2016. Ο υποψήφιος ειδικός πράκτορας έχει δυνατότητα να περάσει αυτή τη δοκιμασία δύο φορές, και αυτό μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή εντός των πρώτων 60 ημερών στην ακαδημία του FBI. Η ίδια η υπηρεσία προτείνει οι υποψήφιοι να κάνουν πολλές φορές μόνοι τους τη δοκιμασία για να εξασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να περάσουν χωρίς πρόβλημα, προτού κάνουν αίτηση για εξέταση. Οι ίδιες δοκιμασίες στη συνέχεια εκτελούνται μία φορά το χρόνο για κάθε εν ενεργεία ειδικό πράκτορα του FBI ώστε να διατηρεί την ειδικότητα του. Εάν αποτύχει και στις δύο προσπάθειες που έχει κάθε χρόνο, τότε δε μπορεί να εργάζεται πλέον ως ειδικός πράκτορας.

Πηγή: FBI.gov

Αντίστοιχα με τις στρατιωτικές δοκιμασίες, η βαρύτητα είναι στη ποιότητα της εκτέλεσης. Κάθε επανάληψη πρέπει να εκτελείται άψογα για να θεωρεί ολοκληρωμένη. Επίσης, υπάρχει και μία εξαίρεση ανάλογα με το πρόγραμμα κατάρτισης που έχει επιλέξει ο υποψήφιος ειδικός πράκτορας. Όλοι υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες τέσσερις δοκιμασίες.
  1. Μέγιστος αριθμός κοιλιακών σε ένα λεπτό
  2. Χρονομετρημένο τρέξιμο 300 μέτρων
  3. Μέγιστος αριθμός κάμψεων (χωρίς χρονικό περιορισμό)
  4. Χρονομετρημένο τρέξιμο 1.5 μιλίου

Αλλά οι υποψήφιοι του TRP (Tactical Recruitment Program, Πρόγραμμα Τακτικής Στρατολόγησης) πρέπει να κάνουν ακόμα μία δοκιμασία. Η επιπρόσθετη δοκιμασία είναι οι έλξεις σε μονόζυγο. Το TRP είναι το πρόγραμμα από το οποίο βγαίνουν τα στελέχη των τακτικών ομάδων του FBI όπως οι ομάδες διάσωσης ομήρων, ελεύθεροι σκοπευτές εναερίων μέσων, κτλ.


Πηγή: GraverNews.com

Τα ελάχιστα όρια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου PFT περιλαμβάνουν δύο μόνο κανόνες. Είναι οι κανόνες που βλέπετε εδώ.
  • Τουλάχιστον 1 βαθμό σε κάθε δοκιμασία
  • Τουλάχιστον 12 βαθμούς συνολικά

Κάτι που αρκετοί δε γνωρίζουν, είναι ότι οι δοκιμασίες έχουν και αρνητική βαθμολογία. Δηλαδή, όπως βλέπετε στο παρακάτω πίνακα, εάν κάποιος κάνει 29 ή λιγότερους κοιλιακούς σε ένα λεπτό, τότε θα πάρει -2 βαθμούς. Που σημαίνει ότι κόβεται αμέσως καθώς άσχετα με τη συνολική βαθμολογία, χρειάζεται τουλάχιστον ένα βαθμό σε κάθε δοκιμασία. Εδώ βλέπετε το πίνακα που αφορά τους κοιλιακούς εντός ενός λεπτού (πρώτη δοκιμασία) με τα αντίστοιχα όρια για άντρες και γυναίκες.

Πηγή: FBI.gov (επεξεργασμένη)

Ο ορισμός των κοιλιακών κατά το πρωτόκολλο PFT της αμερικανικής υπηρεσίας FBI είναι ο ακόλουθος.
«Ο εκπαιδευόμενος ξαπλώνει στη πλάτη του με τις ωμοπλάτες του να ακουμπάνε στο έδαφος. Τοποθετεί τα χέρια του πίσω από το κεφάλι με τα δάχτυλα πλεγμένα στα δύο χέρια. Τα γόνατα έχουν κλίση 90 μοιρών με τα πέλματα να πατάνε τελείως στο έδαφος (τα πόδια κρατιούνται σταθερά από έναν άλλον εκπαιδευόμενο με τα χέρια του στη γλώσσα των παπουτσιών στα πόδια του εκπαιδευόμενου). Ο εκπαιδευόμενος σηκώνει το κορμό του μέχρι η βάση του λαιμού του να είναι σε ευθεία με τη βάση της σπονδυλικής στήλης (δηλαδή η πλάτη του να είναι κάθετη με το έδαφος). Ο εκπαιδευόμενος επιστρέφει στην αρχική θέση (δηλαδή, με τις ωμοπλάτες να ακουμπάνε το έδαφος). Αυτή είναι μία χρονομετρημένη άσκηση με διάρκεια ενός λεπτού.»

Πηγή: Reddit.com

Η δεύτερη δοκιμασία είναι το τρέξιμο 300 μέτρων όπου μετριέται σε δευτερόλεπτα. Και πάλι, παρακάτω μπορείτε να δείτε τον αντίστοιχο πίνακα βαθμολόγησης όπως αυτός είναι σήμερα στο πρωτόκολλο PFT.

Πηγή: FBI.gov (επεξεργασμένη)

Εδώ ο ορισμός της άσκησης είναι αρκετά πιο σύντομος καθώς είναι μία πιο απλή κίνηση. Βλέπετε τον ορισμό του FBI κατά το πρωτόκολλο PFT για το τρέξιμο 300 μέτρων παρακάτω.
«Το τρέξιμο 300 μέτρων συνήθως λαμβάνει χώρα σε μία οβάλ πίστα 1/4 μιλίου (παρότι αυτό ίσως να αλλάξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Οι εκπαιδευόμενοι ξεκινούν από όρθια θέση και τρέχουν 300 μέτρα (3/4 ενός γύρου).»
Πηγή: YouTube.com/channel/UCBvzOoQlkNgqc0q8aql_gDA

Στη συνέχεια έχουμε τις κάμψεις. Στις κάμψεις δεν υπάρχει χρονικός, σε αντίθεση με τις άλλες ασκήσεις. Βλέπετε και πάλι το πίνακα βαθμολογίας αυτής της άσκησης εδώ.

Πηγή: FBI.gov (επεξεργασμένη)

Οι κάμψεις είναι ακριβώς όπως τις είχαμε περιγράψει και στο άρθρο μας «Σωστές κάμψεις», αλλά για να ακολουθήσουμε την ίδια δομή με παραπάνω, παραθέτουμε και τον ορισμό του πρωτοκόλλου PFT στη συνέχεια.
«Ο εκπαιδευόμενος ξεκινάει γέρνοντας εμπρός (συγκεκριμένα με τα χέρια στο έδαφος με μία ή δύο παλάμες πιο έξω από τους ώμους με τους αγκώνες μακριά από το σώμα, τα χέρια τεντωμένα, και το σώμα ίσιο, με τα πόδια όχι παραπάνω από τρεις ίντσες μακριά με τις μύτες να ακουμπάνε το έδαφος). Καθώς τα χέρια λυγίζουν, το σώμα χαμηλώνει προς το έδαφος μέχρι το ανώτερο μέρος από τα χέρια να είναι παράλληλο με το έδαφος (ευθεία γραμμή από το κέντρο του αγκώνα ως το κέντρο του ώμου). Η επανάληψη ολοκληρώνεται μετά την επιστροφή στην αρχική θέση. Αυτή είναι μία άσκηση συνεχούς κίνησης.»

Πηγή: PoliceLink.monster.com

Η τελευταία άσκηση για όσους δεν ακολουθούν το πρόγραμμα TRP, είναι το τρέξιμο 1.5 μιλίου. Ο χρόνος εδώ μετριέται σε λεπτά και δευτερόλεπτα και βλέπετε το πίνακα βαθμολογίας στη συνέχεια.

Πηγή: FBI.gov (επεξεργασμένη)

Ο ορισμός από το τρέξιμο 1.5 μιλίου κατά το πρωτόκολλο PFT της ομοσπονδιακής υπηρεσία FBI είναι ο παρακάτω.
«Το τρέξιμο 1.5 μιλίου συνήθως λαμβάνει χώρα σε μία οβάλ πίστα 1/4 μιλίου (παρότι αυτό ίσως να αλλάξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Ο εκπαιδευόμενος τρέχει για έξι γύρους στη πίστα.»
Πηγή: FBINA266.blogspot.com

Η τελευταία άσκηση αφορά μόνο τους υποψήφιους του προγράμματος TRP για τις τακτικές ομάδες του FBI. Αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν μία άσκηση έλξεων χωρίς χρονικό περιορισμό και ο πίνακας βαθμολογίας είναι ο ακόλουθος.

Πηγή: FBI.gov (επεξεργασμένη)

Και πάλι ο ορισμός μοιάζει πάρα πολύ με όσα είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Στρατιωτικές έλξεις». Βλέπετε τον επίσημο ορισμό κατά το πρωτόκολλο PFT του FBI εδώ.
«Ο υποψήφιος κρέμεται από μία οριζόντια μπάρα, με τα χέρια ανοικτά τουλάχιστον στην απόσταση των ώμων (αλλά όχι πάνω από 23 ίντσες μακριά μετρώντας από το εσωτερικό τους) με τις παλάμες μακριά από το πρόσωπο και τα χέρια πλήρως τεντωμένα. Καθώς ο υποψήφιος λυγίζει τα χέρια του, σηκώνει το κορμό του μέχρι το πηγούνι του να είναι ψηλότερα της μπάρας. Απαγορεύεται η ταλάντευση ή τράνταγμα του σώματος ή χρήση των ποδιών για σπρώξιμο του κορμού. Ο υποψήφιος μετά χαμηλώνει και πάλι το σώμα του στη θέση που κρέμεται με τα χέρια πλήρως τεντωμένα. Αυτή είναι μία άσκηση συνεχούς κίνησης.»

 Πηγή: Wikipedia.org

Οι ασκήσεις αξιολόγησης του πρωτοκόλλου PFT είναι μία καλή δοκιμασία για κάθε άνθρωπο ώστε να δει εάν είναι σε καλή φυσική κατάσταση ή όχι. Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε το πιο σημαντικό από όλα, ότι αυτή η αξιολόγηση εκτελείται κάθε χρόνο για όσο κάποιος επιθυμεί να είναι ειδικός πράκτορας ή μέλος τακτικής ομάδας του FBI. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα στελέχη έχουν μία καλή φυσική κατάσταση σε όλη τους τη καριέρα.

Πηγή: FBI.gov

defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου