Με αφορμή τη μήνυση και σύλληψη των δύο Αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας, ο εκδότης Δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, υπογράφει κείμενο με τη δική του αιτιολογική παράθεση για το περιστατικό.
«Από το πρωί τα «μπατσοσάιτ» έχουν γεμίσει με την «είδηση» πως αστυνομικοί συνελήφθησαν για χάρη μεγαλοδημοσιογράφου. Και όταν λέω μπατσοσάιτ δεν εννοώ τα σάιτ με
ειδικότητα τα αστυνομικά θέματα, αλλά τα σάιτ εκείνα που έχουν τη λειτουργία χωροφύλακα, την αντίληψη χωροφύλακα και πολύ φοβάμαι και τον σχετικό μισθό χωροφύλακα.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Δεν ξέρω αν είμαι μεγαλοδημοσιογράφος, αλλά είναι σίγουρο πως με μηνυτήρια αναφορά μου οδήγησα στη σύλληψη δύο αστυνομικών του Α.Τ. Ομόνοιας. Το έκανα μετά από πολύ σκέψη και όπως γράφω στη μήνυσή μου, όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί η λειτουργία μου ως πολίτη και δημοσιογράφου, δεν μου επιτρέπουν να ανέχομαι ιδιωτικούς νόμους και εξουσίες που αν δεν αντιμετωπιστούν καθιερώνονται ως πραγματικότητα ενάντια στη Δημοκρατία. Επειδή λοιπόν με ενδιαφέρει οι αστυνομικοί να είναι αστυνομικοί θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και του καθήκοντος, πολίτες με στολή και όχι μπάτσοι και χρυσαυγίτες θα εκφράσω τι έγινε και πώς σκέφτηκα.
Την Τρίτη το απόγευμα, πήγα στο Α.Τ. Ομόνοιας για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής, σε κάποιες τυπικές δηλώσεις του Νόμου 1599 (παλιά λεγόταν του Νόμου 105). Σε αυτά τα έντυπα, με βάση τις γνώσεις των συνεπειών του νόμου όπως χαρακτηριστικά γράφουν, έλεγα ποιοι είναι οι συγγενείς μου ως τρίτου βαθμού και βεβαίωνα πως δεν έχω κανένα ασυμβίβαστο για να είμαι εκδότης (δηλαδή δεν έχω διαφημιστική εταιρεία ή ό,τι άλλο απαγορεύει ο νόμος).
Η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής γινόταν στον δεύτερο όροφο. Σε αυτό τον δεύτερο όροφο, περνούσες μέσα από έναν προθάλαμο με προσαχθέντες που βρωμούσε και έζεχνε για να φτάσεις σε έναν υπαστυνόμο και έναν αρχιφύλακα που θα βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής. Περιγράφω τη βρώμα και τη δυσωδία, γιατί κομμάτι του νόμου, της τάξης και της ευρυθμίας μιας σύγχρονης κοινωνίας σχετίζεται με το πώς είναι τελικώς ένα Α.Τ. και όχι μόνο με τη γραφειοκρατία. Για να το πω πιο ξεκάθαρα, αν ήμουν αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας θα με ενοχλούσαν οι συνθήκες και θα έπαιρνα ένα φαράσι και μια σκούπα για να μην είναι το Τμήμα τέτοιο χάλι και δεν θα με ενοχλούσε μόνο ο πολίτης – συναλλασσόμενος που δεν συμμορφώνεται με τας υποδείξεις.
Στο δωμάτιο λοιπόν, αφού χαιρέτησα, γνωστοποίησα στους αστυνομικούς πως θέλω βεβαίωση για γνήσιο υπογραφής και εναπόθεσα τα χαρτιά μου στο γραφείο. Πριν τα υπογράψω, ο αρχιφύλακας τα πήρε και άρχισε να τα διαβάζει. Αφού πέρασε ώρα του ζήτησα να τα υπογράψω αλλά δεν μου έδωσε καμιά σημασία. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν μου δίνει να υπογράψω μου είπε πως τα ήλεγχε. Τότε του απάντησα πως το Τμήμα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής και όχι του περιεχομένου. Μου έκανε σύσταση πως δεν θα του υποδείξω τη δουλειά του και του απάντησα πως και η δική μου θέση προέκυπτε από εμπειρία της δικής μου δουλειάς. Παρενέβη τότε ο υπαστυνόμος ο οποίος είπε πως έπρεπε να ελέγξουν αν βρίζω τα θεία. Του απάντησα πως σε κάθε περίπτωση ήταν τυπικές δηλώσεις του νόμου 1599 οι οποίες βεβαίωναν συγκεκριμένα πράγματα που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από έναν αστυνομικό.
Αντί να προχωρήσουν στην τυπική διαδικασία, επέλεξαν το καψόνι και δεν βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής. Κάλεσα τον δικηγόρο μου Γιάννη Μαντζουράνη, να έρθει στο Τμήμα για να καταθέσω μήνυση γι’ αυτή την παρακώλυση. Θυμός; Γινάτι; Όχι, νόμιμη απαίτηση να εξυπηρετηθώ από αυτούς που έχουν χρέος και μισθό για να εξυπηρετούν. Συνηθίζω να λέω πως ακόμη και αν ένας πολίτης είναι άδικος και αγενής, αυτοί είναι υποχρεωμένοι και πληρωμένοι για να είναι ευγενείς. Ούτε άδικος ήμουν, ούτε αγενής.
Ο δικηγόρος μου, πρότεινε να εκτονώσουμε το θέμα και μίλησε στον αρχιφύλακα στον οποίο γνωστοποίησε πως σε αυτά τα έγγραφα ήταν υποχρεωμένος να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής αφού αποτελούσαν προσωπικές μου δηλώσεις.
Ο αρχιφύλακας, έκλεισε το τηλέφωνο, πήγε σε διπλανό δωμάτιο και επιστρέφοντας είπε πως πρέπει να φέρω καταστατικό της εταιρείας μου. Παρακάμπτοντας τον παραλογισμό και το καψόνι επανέλαβα πως οι δηλώσεις δεν αφορούσαν καμιά εταιρεία αλλά τη δήλωση πως δεν έχω ασυμβίβαστο για να είμαι σε εταιρεία. Συνέχισε με ύφος το ίδιο τροπάρι και τελικώς αρνήθηκε να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής.
Ζήτησα τα στοιχεία τους για να καταθέσω μήνυση αλλά αρνήθηκαν να τα δώσουν, ενώ δεν είχαν (ο αρχιφύλακας τουλάχιστον που είναι υποχρεωμένος) τον διακριτικό αριθμό. Ο υπαστυνόμος μου απάντησε πως θα με συλλάμβαναν για διατάραξη του Αστυνομικού Τμήματος «για να δω εγώ ποιος θα κάνει μηνύσεις». Μετά την απειλή και με συμβουλή του δικηγόρου μου αποχώρησα.
Το πρωί άλλος δικηγόρος μου, ο Γιάννης Απατσίδης κατέθεσε εκ μέρους μου μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Μάρτυρες κατέθεσαν στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και οι δύο συνελήφθησαν.
Από το βράδυ δέχομαι τηλεφωνήματα ότι είμαι σκληρός με τους κακόμοιρους αστυνομικούς και με εξόρκιζαν να αποσύρω. Η άποψή μου ήταν πως αν κάποιος επιλέγει το δρόμο της μαγκιάς και της παραεξουσίας, έχει προφανώς δικαίωμα να το κάνει, σε ελεύθερη χώρα ζούμε, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος και για τις συνέπειες.
Σήμερα ξεκίνησε από το πρωί η παραπληροφόρηση για τον μεγαλοδημοσιογράφο που τσαλαπατά τους αστυνομικούς και απ’ ό,τι μου λένε αστυνομικοί, ο ίδιος ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, έχει αναλάβει να ενημερώνει τηλεφωνικά αστυνομικούς για την αδικία εναντίον των συναδέλφων του.
Φυσικά και ο κύριος Ντούμας κάποιο λόγο θα έχει για να το κάνει. Εμένα όμως δικιά μου δουλειά δεν είναι ούτε ο «συνδικαλισμός» ούτε η ψηφοθηρική συναδελφική αλληλεγγύη που ευνοεί την αυθαιρεσία αφού πρώτα την καλύπτει. Ο σωστός αστυνομικός σέβεται το νόμο ακόμη και αν οδηγεί συναδέλφους του στη σύλληψη, δεν κατηγορεί προκαταβολικά αυτόν που προσέφυγε στο νόμο πουλώντας εξυπηρετήσεις.
Μέχρι να καταθέσω τη μήνυση αμφιταλαντεύτηκα για το αν έπρεπε να το κάνω, προτάσσοντας μέσα μου πως ενδεχομένως είναι θέμα ενός ολόκληρου συστήματος του οποίου θύματα είναι οι αστυνομικοί. Αλλά από την άλλη σκέφθηκα πως γνωρίζω ανθρώπους που όταν το σύστημα τους καλούσε να αυθαιρετήσουν για να δικαιολογήσει και το ίδιο την αυθαιρεσία δεν δέχθηκαν. Γνωρίζω ανθρώπους και ανάμεσά τους και αστυνομικούς που ήταν λεβέντες και δεν έψαχναν την εξουσία για να την καβαλήσουν και να τρέχουν πάνω από τα κεφάλια των συμπολιτών τους. Αν δεν πεις την αλήθεια την ώρα που πρέπει, θα βρεθείς υπόλογος στο ψέμα που θα καθιερωθεί ως αλήθεια. Αν αφήσεις τον «κακόμοιρο τον αστυνομικό» να αυθαιρετεί λέγοντας «έλα μωρέ την πάτησε» το σκουλήκι θα γίνει δράκος. Και ο πολίτης θύμα του.
Αν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί συμπεριφέρονται έτσι σε έναν πολίτη που εμφανίζεται για να διεκπεραιώσει μια τυπική συναλλαγή, τότε πώς συμπεριφέρονται σε αυτόν που ενδεχομένως είναι παραβάτης; Εύχομαι όχι όπως έχει δείξει στο παρελθόν το βίντεο από το ΑΤ Ομόνοιας με τους κρατούμενους να αναγκάζονται ο ένας να χαστουκίζει τον άλλο για επιβεβαιωθεί η εξουσία του αστυνομικού. Συγνώμη του μπάτσου, γιατί τέτοιοι δεν είναι αστυνομικοί.
ΥΓ: Ο υπαστυνόμος αν και δεν ήταν ο άμεσα εμπλεκόμενος έκανε δύο λάθη. Επέτρεψε ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. να εξελιχθούν όσα εξελίχθηκαν και θέλησε να γίνει ο κύριος «θα σε τυλίξω σε μια κόλα χαρτί» θυμίζοντάς μου τους αλήστου μνήμης χωροφύλακες που συχνά πυκνά τύλιγαν τον πατέρα μου σε μια κόλα χαρτί. Επί εθνοσωτηρίου φυσικά».
_____________
* koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου